Telefoon

020-8225013

E-mail

[email protected]

Op afspraak

Wat is Reiki

Het woord Reiki bestaat uit twee Japanse karakters (Kanji). Rei en Ki. Rei = ‘geest’ of ‘ziel’ en ki = ‘energie’ of ‘levenskracht’. Een andere, populaire Westerse vertaling van Reiki is “universele levensenergie”. Dr. Mikao Usui leidde eind vorige eeuw als monnik/ priester een kleine universiteit in Kyoto in Japan. Er waren studenten die hem vroegen of hij geloofde dat je met handoplegging genezingen kon verrichten, net zoals Jezus deed zoals in de geschriften te lezen is en waarom dat nu niet meer kan. Deze vraag fascineerde hem zo dat hij zijn werk eraan gaf en op zoek ging naar overleveringen. Na ongeveer zeven jaren zoeken keerde hij zonder het antwoord naar Japan terug. En zoals dat vaak gaat: als je lange tijd iets vruchteloos gezocht hebt, vind je het uiteindelijk…. In een Tibetaans Zen klooster in Japan vond Usui in een oude Sanskriet-tekst een aantal merkwaardige symbolen waarvan hij de betekenis niet begreep. Om helderheid te krijgen ging hij mediteren – vasten op een heilige berg. Op de 21e dag kreeg hij een soort visioen, of naar boeddhistische traditie, werd hij verlicht. Terstond wist hij waarvoor de symbolen bestemd waren en waarvoor ze gebruikt moesten worden om te genezen. Hij paste zijn nieuwe verworven kennis toe en verrichte onder andere veel genezingen in de arme wijken van Tokio. Hierbij kwam hij ook tot de ontdekking dat, als er geen tegenprestatie werd gevraagd, er ook geen grote mentale veranderingen plaats vonden. Iedere Reiki graad of behandeling vraagt dus om een tegenprestatie. In het Westen is dat de energie van geld. Al is en blijft het moeilijk om Reiki in geld uit te drukken.

Usui werkte zijn leven lang met Reiki en gaf zijn kennis kort voor zijn dood door aan zijn opvolger, Chujiro Hayashi, die een Reiki- kliniek in Tokio opende, waar hij ook Reiki onderrichte. Deze benoemde Hawayo Takata als opvolgster die op haar beurt tweeëntwintig Masters inwijdde. De meesten bleven in kleine kring werken. Phyllis Lei Furomoto, de kleindochter van Hawayo Takata, wordt nu door vele Reiki Masters van de Reiki Alliance, als huidige Grand Master gezien, al zien we alle Masters als gelijken. In de tijd dat Phyllis net Reiki Master was begeleidde ze haar grootmoeder op lange reizen. Hawayo Takata stond in de 3e generatie van de traditie. We kunnen dan ook met een gerust hart aannemen, dat ze de aan haar toevertrouwde symbolen op de juiste manier geleerd heeft. Er bestaan verschillende versies van dit verhaal en er zijn ongetwijfeld veel vragen over de hiaten die ze bezitten. Als in een sprookje gaat het om de diepere betekenis, die onderhevig is aan individuele interpretaties en niet aan logica. Reiki staat voor eenvoud, dus het gaat je denkvermogen voorbij. Reiki is als een appel: om te weten hoe deze smaakt moet je er een hap van nemen. Door een behandeling kun je Reiki ervaren. Op een open avond is dit mogelijk. Reiki wordt in eerste instantie gebruikt om het lichaam te helen. Tevens is Reiki een methode voor een spirituele- en geestelijke heling. Reiki heeft de kracht om ziel, geest en lichaam weer bijeen te brengen in een optimale toestand van harmonie. Reiki biedt de gelegenheid de eerste stap te zetten op de weg naar jezelf.

Het mooie van Reiki is dat je het altijd kunt toepassen: in je hobby, sport, massage en in je werk, kortom: in je dagelijkse leven. Je kunt altijd je handen op iemand leggen. Een kind met Reiki vertelde mij ooit: “ With Reiki I’m never alone”, oftewel met Reiki ben je nooit alleen, want je hebt gewijdde handen waar Reiki (levensenergie) doorstroomt.

                    

Phyllis Lei Furomoto volgde haar groot moeder op in deze traditie van Reiki. Zij overleed op 31 maart 2019. vlak voor haar overlijden heeft zij Johannes Reindl uit Oostenrijk gevraagd haar op te volgen als ‘Lineage bearer’ van Usui Shiki Ryoho. Wilt u meer informatie of een afspraak? Ik hoor graag van u! Centrum Panta Rei Bob Schuit Spreeuwenstraat 31 1452 XN Ilpendam Tel. 020-8225013 Mob. 06-44694673 [email protected] KvK nr: 37153897